Palliatieve zorg is gericht op de verbetering van de kwaliteit van leven van patiƫnten en families die te maken hebben met een levensbedreigende ziekte; palliatieve zorg voorkomt en verzacht het lijden door middel van vroege onderkenning, diagnostiek en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard (WHO 2002).
Palliatieve zorg is geen aparte stageperiode (wel keuzestage in een PZ-setting, zoals hospice). Palliatieve zorg is een belangrijk onderdeel van de opleidingsperiodes psychogeriatrie en somatiek en de module kan als verdieping van het cursorisch onderwijs in het eerste jaar gezien worden.
De module Palliatieve zorg is een verplichte module en bestaat uit 8 dagen (2 landelijke dagen en 6 lokale onderwijsdagen) met een doorlooptijd van 6 maanden. De module wordt twee keer per jaar gegeven en start in september en maart. De landelijke dagen worden gehouden bij Schola Medica. De lokale dagen vinden op het eigen opleidingsinstituut plaats.
Onderwerpen die tijdens de landelijke dagen aan bod komen:
- introductie: definitie, historische context, markering palliatieve fase, domeinen, zorgpad stervensfase, kwaliteitskader
- zingeving en spiritualiteit
- interculturele verschillen bij palliatieve zorg
- dyspneu
- complementaire zorg
- radiotherapie
- polyfarmacie in de palliatieve zorg
- palliatieve zorg en dementie
- bewust stoppen met eten en drinken
- hoop in de palliatieve fase
- STEM (Sterven op je eigen manier)