Politiek en maatschappelijk gezien wordt verwacht dat de specialist ouderengeneeskunde naast het bieden van goede medische behandeling ook bijdraagt aan adequate beslissingen over de zorg door hierover mee te praten en gehoord te worden. Deze belangrijke rol wordt benoemd in het beroepsprofiel van de specialist ouderengeneeskunde, het Landelijk Opleidingsplan en het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg.
De keuzemodule Leiderschap en Organisatie bestaat uit zes landelijke dagen en is bestemd voor aios in de laatste fase van hun opleiding. De module vindt plaats op vrijdag bij Schola Medica.
In deze keuzemodule krijg je handvatten aangeboden, zodat jij:
- essentiële zaken op de beleidsagenda krijgt en als gesprekspartner aan tafel zit;
- bewust kunt omgaan met kritische succes- en faalfactoren en benodigde bronnen effectief kunt benutten;
- de taal van managers en financiers leert spreken, zodat je samen een team vormt dat beslissingen neemt vanuit de belangen van de doelgroep én organisatie;
- kunt adviseren welke randvoorwaarden nodig zijn voor passende medische zorg aan kwetsbare patiënten;
- jouw (medische) leiderschapsstijl krachtig kunt inzetten binnen de ouderengeneeskunde.
Onderwerpen
Binnen onderstaande terreinen komen onderwerpen aan bod die voor specialisten ouderengeneeskunde onmisbaar zijn bij beleidsadvisering en profilering:
- Strategie, beheer en financiering
- Leiderschap
- Mens en organisatie
- Beleidsontwikkeling en zorgvernieuwing
De zes cursusdagen hebben een thema, waarin de bovenstaande onderwerpen terugkomen:
- Start with why
- Invloed uitoefenen
- Goede plannen maken
- Samen werken
- Leiderschap
- That’s why!
Eindopdracht
De module wordt afgesloten met een eindopdracht. Je presenteert met de (gezamenlijke) eindopdracht een product dat je in jouw ‘behandelpraktijk ouderengeneeskunde’ kunt gebruiken. Je kunt kiezen uit:
- een strategisch plan voor een onderneming, inclusief missie, visie en strategie op basis van een concurrentieanalyse en stakeholderanalyse;
- een jaarplan voor je eigen vakgroep met begroting en formatieplan;
- een concreet projectplan of beleidsplan met betrekking tot een zorginnovatie;
- uitwerking eigen idee over inspirerend medisch leiderschap.
Tijdsinvestering
Naast het bijwonen van de zes cursusdagen, vraagt elke cursusdag ongeveer 3 uur voorbereidingstijd. De eindopdracht vraagt een tijdsinvestering van ongeveer 8 uur per persoon (er wordt in groepjes aan de eindopdracht gewerkt).
Certificaat
Na afronding van de keuzemodule ontvang je een certificaat van deelname. Dat maakt voor (potentiële) werk- of opdrachtgevers duidelijk dat je je extra hebt bekwaamd in leiderschap en organisatie om als krachtige professionele partner bij te dragen aan de kwaliteit van (medische) zorg.
Voorwaarden voor het ontvangen van het certificaat:
- aanwezigheid op 5 van de 6 opleidingsdagen;
- je hebt actief deelgenomen aan de opleidingsdagen;
- je hebt een significante bijdrage geleverd aan de eindopdracht.
SOON ontwikkelt met de opleidingsinstituten de inhoud van de landelijke Keuzemodule Leiderschap en Organisatie. Schola Medica ondersteunt bij de uitvoering. Alle praktische informatie staat op Schola Medica/Keuzemodule.